Toolbar
Tijdlijn

2009

Have 1 item

dinsdag, 19 mei 2009 02:00

Wonen in het bouwblok: 4 woningen

In het hart van een bouwblok te Antwerpen Noord ontstaat een nieuw woonblok. Vier nieuwe woningen en een ontsloten binnengebied moeten er voor zorgen dat jonge gezinnen de weg naar de stad terugvinden. Het project combineert de voordelen van de stad, waar alles binnen handbereik is, met de voordelen van het platteland, waar je kan genieten van de rustige omgeving en het groen.

Een ander klimaat.

Wonen in een stad wordt al snel geassocieerd met een kleine tuin, omgevingslawaai, drukke straten en het niet kennen van je buren. Dit project moet er daarom voor zorgen dat er een rustgevend klimaat geschept wordt. Waarbinnen sociale interactie gestimuleerd wordt.

De inplanting van de woningen is zo gekozen dat deze geen inkijk mogelijk maken bij elkaar. En er een gemeenschappelijke tuin ontstaat, die enkel in gedachten ingedeeld kan worden in een tuin voor elke woning apart. De tuin is opgevat als een parkje, waar de kinderen in kunnen spelen en de ouders elkaar in een rustig klimaat kunnen ontmoeten. Verder zal de tuin een verrijking voor het hele bouwblok betekenen. Aangezien heel wat huizen op deze binnenplaats uitkijken.

Door de woningen aan de zuidkant in te planten komt de tuin de hele dag in de zon te liggen. Waarbij de bomen voor verkoeling zorgen in de zomer. Door deze inplanting krijgen de woningen geen direct zonlicht binnen. Met uitzondering van de rijwoning. Daarom hebben ze een terras dat een hap uit de leefruimten neemt. Zo komt er zowel van het oosten als het westen volop zon binnen.

Aanpassen aan de omgeving.

De belangrijkste leefruimten van de woningen, zijnde keuken, eetruimte en zitruimte, zijn verbonden als een grote doorlopende ruimte. Deels onderbroken door een terras. Het terras is daarbij opgevat als een onderdeel van de leefruimten, eerder dan als een optioneel aanhangsel.

Via het materiaalgebruik van de gevels is er getracht een link te leggen tussen de nieuwe bebouwing en de reeds bestaande ommuring. Grotendeels bakstenen en betonstenen muren. Dit uit zich in een combinatie van gewone betonsteen en een roder getinte ‘splitface’-betonsteen. Deze laatste zorgt ervoor dat de woningen geen al te grijze massa worden en voegt een meer rustieke textuur toe.

De smalle hoge ramen moeten er voor zorgen dat het daglicht zich tot ver in de kamers verspreidt. Er zijn 3 modules; een combinatie van één, twee of drie ramen naast elkaar. Afhankelijk van de grootte van de kamer die erachter ligt en de hoeveelheid licht die er gewenst is. De slaapkamers en badkamer krijgen ramen die hoger vertrekken om rekening te houden met de privacy.

Gepubliceerd in 2de Bachelor Architectuur

Architectuur - EPB - Webdesign