Toolbar
Items filtered by date: November 2008

2008

Have 1 item

Thursday, 13 November 2008 01:00

Markthal (naar de ideeën van Louis Kahn)

Na een analyse van een werk van Louis Kahn kregen we de opdracht om een markthal te ontwerpen naar zijn ideeën. De locatie voor de markthal is een deel van Park Spoor Noord te Antwerpen. En is gelegen aan een druk en belangrijk kruispunt ten noorde van Antwerpen.

Uitgangspunten voor dit ontwerp waren onder andere het gebruik van licht 'als een bouwelement', een centrale "served space" met daarrond de bedienende ruimtes ("serving spaces"). En eenvoud in constructie en vorm.

Het gebouw is opgebouwd uit slechts één module die telkens herhaald wordt. Dit zijn de kokers die rondom rond het gebouw lopen, maar ook daartussen. Deze kokers vervullen een dragende functie voor het dak. En ze verdelen de hal onder in verschillende kleinere zones (de served spaced). Maar laten ook een indirecte lichtinval toe in het gebouw. Door een verschil in hoogte van zowel kokers als het dak en door een verschillende oriëntatie, zorgt dit ervoor dat de lichtinval in het gebouw overal anders is. Bovendien is de lichtsterkte variabel doorheen de dag. De kokers bevatten verder opbergruimten voor de marktkramers en sanitaire voorzieningen.

Gebruikte materialen zijn beton (dragende functie), baksteen (esthetische functie), aluminium als dakbedekking en staal voor de poorten waarmee het gebouw 's nachts kan worden afgesloten.